Roman Joch v Pehřimově

11.1.2017

roman_pelhrimovNa čtyřicet posluchačů si 25. ledna do pelhřimovské městské knihovny přišlo poslechnout ředitele Občanského institutu Romana Jocha. Tématem besedy byl Donald Trump, který byl právě uveden do úřadu amerického prezidenta. Roman Joch nejprve zmínil, že Barack Obama byl jako osoba velmi populární, ale bohužel už tolik nebyla populární jeho politika – a to zejména velká přílišná velkorysost vůči imigrantům a důraz na práva, až privilegování menšin. Dále podotkl, že Hillary Clintonová v kampani působila spíše jako naprogramovaný robot. „Proto lidé Trumpovi odpustili i vulgarity, brali to tak, že se nepřetvařuje – takže jeho vulgarita vlastně byla pro voliče plusem,“ řekl hlavní host besedy, kterou spolu s KDU-ČSL pořádala také pelhřimovská ODS.

Dalším důvodem Trumpova vítězství podle Jocha byl fakt, že se Clintonové nepodařilo dostat k volbám tolik černochů jako v minulých volbách. Trumpova snaha omezit imigraci byla lidmi oceňována jak z pohledu bezpečnosti (terorismus), tak ekonomicky, protože imigranti tlačí mzdy dolů a tím jsou konkurencí hlavně pro nižší a střední třídu – a právě ta za Obamovy vlády nijak „nepocítila“ ekonomický růst. Trump u lidí „zabral“ i tím, že navrhoval protekcionismus – cla na dovážené zboží. Kromě protekcionismu lze podle Jocha od Trumpa-prezidenta čekat konec idealismu v zahraniční politice, včetně snahy přinutit ostatní členy NATO podílet se spravedlivěji na společných výdajích. Na dotaz, zda jsou politici tvrdšího ražení v dobách pocitu ohrožení či krize pro lidi přijatelnější, odpověděl Joch kladně. A uvedl příklad Winstona Churchilla, jehož popularita kulminovala za války a v době míru zase klesla.

Další dotazy se točily kolem Trumpovy kritiky médií nebo ekologů, ale i jeho vztahu k Evropské unii. Co se týká protekcionismu, Joch upozornil na to, že ostatní země mohou jako protireakci naopak zavést cla na americké zboží. Jeden dotaz také směřoval na politickou korektnost. Ta podle hosta besedy znemožňuje pravdivou diskusi a tím i řešení problémů. „Černochů v USA je 14 %, ale jejich zločinnost je nadprůměrná a vzdělanost podprůměrná. Když se to řekne, tak teprve tehdy se s tím může něco začít dělat,“ zmínil Roman Joch.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka publikací

Newsletter

Chcete být pravidelně informováni o akcích Občanského institutu?